Σε αιμοδοτική καραντίνα η περιοχή
Σε αιμοδοτική καραντίνα βρίσκεται η Λάρισα από το προηγούμενο Σάββατο, μετά την διάγνωση κρούσματος του ιού του δυτικού Νείλου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Όπως αναφέρει το eleftheria.gr πρόκειται για μία 72χρονη γυναίκα, που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Με τη δήλωση του κρούσματος στον ΕΟΔΥ ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που σύμφωνα με το πρωτόκολλο έθεσε από το Σάββατο 29 Ιουλίου την περιοχή της Λάρισας, όπως και την Ημαθία, σε καραντίνα, ενημερώνοντας νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλίας αλλά και της Θεσσαλονίκης που είχαν πάρει αίμα από το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝ Λάρισας να προχωρήσουν σε ελέγχους των μονάδων αίματος και των παραγώγων τους.
Παράλληλα, ειδικό αυτοκίνητο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετέφερε δείγματα μονάδων αίματος και παραγώγων των τελευταίων δύο εβδομάδων για έλεγχο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο εξής όλοι όσοι αιμοδοτούν τόσο στο Γενικό όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα εξετάζονται για ιό του Δυτικού Νείλου.
Υπενθυμίζεται ότι δύο είναι οι θάνατοι και οκτώ τα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι θάνατοι αφορούν σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ηλικίας άνω των 81 ετών.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, μέχρι την 1 Αυγούστου έχουν καταγραφεί συνολικά 11 κρούσματα στη χώρα.
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω ιός μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και ότι η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) είναι τα 71 έτη (εύρος: 43 – 83 ετών).
«Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι την 01/08/2023 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά 11 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 10 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις / δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ» αναφέρεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι περιοχές όπου εντοπίζονται οι περισσότερες λοίμωξεις από ιό του Δυτικού Νείλου είναι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Καβάλα – Νέστος), στη Θεσσαλία (Καρδίτσα, Μουζάκι, Παλαμάς, Λάρισα) και τέλος στην Κεντρική Μακεδονία (Ημαθία, Πέλλα και στην Ηράκλεια Σερρών.
Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, με βάση τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που διεξήχθη το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
Η έκθεση του ΕΟΔΥ